Tix.dk

Musikhuset Aarhus

  • 17. apr - Kl. 20:00
Billetpris:150 - 330 kr.
Event info

Ravels Bolero bliver efter sigende i dag spillet i sin fulde længe et sted i verden hvert eneste kvarter døgnet rundt.                Og da værket varer 17 minutter – så sidder der et orkester et eller andet sted på kloden og spiller det netop nu!
Ved den allerførste opførelse i 1928 vakte Bolero en del opstandelse og værket blev af mange opfattet som moderne og uanstændigt. De mange gentagelser virkede provokerende og gav erotiske associationer, som var grænseoverskridende at overvære i en koncertsal. Der går en historie om, at en kvinde rejste sig op efter musikken og udbrød: - Det her er jo fuldstændig vanvittigt! Og hvor Ravel så efterfølgende rejste sig og sagde: - Den dame har fuldstændig ret!


Bolero er egentlig en spansk danserytme og i Ravels stykke er det ikke kun rytmen, der er spansk. Også de to melodier, der snor sig gennem musikken er i stil med musikken fra det eksotiske Andalusien.
Hovedtemaet bliver gentaget 18 gange, hvilket datidens psykologer, mente var et bevis på at Ravel led af Alzheimer's da han skrev Bolero. I næsten hele stykket består baslinien udelukkende af to toner. Og under hele forløbet fører lilletrommen an i en gentagen bolerorytme, der virker som en æggende og farlig understrøm. Imens stiger orkestrets volumen fra det helt spæde til et svulmende, eksplosivt udbrud, der ved slutningen bringer udviklingen op på et helt uventet plan.